tisdag 26 juni 2012

Midsommar på Rödlöga

Tidigt på Midsommaraftonens morgon packade vi in oss i bilen på Djursholm och tog vägen österut genom ett underbart Roslagen, med siktet inställt på Östanå färjeläge. Vägen gick genom fantastiska agrikulturella områden där land möter hav och där även björn och varg vandrar fritt i skogarna nära landets huvudstad.


Väl vid Östanå inväntade vi båten SJÖGULL som skulle ta oss till Rödlöga i grannskapet av Norröra och Söderöra, där vår allas "Saltkråkan" spelades in av Olle Hellbom, en utav alla filmatiseringar av författaren Astrid Lindgrens litterära verk. Repeterar också att även "Edsbyn" stått som ståthållare av kanske vår tids mest fantastiska skildringar av landets kanske högst upphöjda författare, då hennes Pippi Långstrump på rymmen spelades in vid Vinströmmarna. Varför fick inte Astrid Lindgren Nobelpris i litteratur? Ja själv sitter jag inte och har aldrig heller suttit i den församling som så i efterhand skulpterade ut ett svar till besvikna landsbröder och systrar, med orden: -Hon var för stor för det priset. En efterhandskonstruktion av rang och det var Horras Engdahl fd Svenska Akademien:s ständige sekreterare som utalade dessa ord. Hon var kvinna och skildrade barns fantasi och äventyr ställda till just barnen som kom att älska henne världen över. Sanningen är också att de vuxna hörde till hennes skaror, som sagoberättare för barnen men också genom att själv få avnjuta alla de berättelser som verkligen är ett utsnitt av Sverige! Finns det något svenskare än dessa genialiskt litterära verk?


En underbar midsommar spenderades hos familjen Holtes på Rödlöga och min son Hampus följde också med på detta minnesvärda äventyr.



Efter sol och underbart sällskap, traditionell midsommarmeny så lämnade vi ön bakom oss efter 3 underbara dagar, här ses Rödlögaborna ge oss vågen då SJÖGULL lägger ut för färd mot Stockholm.

För intresserade Edsbybor som vill göra en Skärgårdssemester av rang!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar